meni
Projekt
Avtor
Roman
Povzetek
Vsebina
Osebe
Video
dostojevski
Prvi del

Prvo poglavje:
Mlad študent Rodja Raskolnikov odide na pot k oderuhinji (Aljona Ivanovna) v nekakšnem transu. Bralec spozna, da namerava ubiti Aljono, zaradi njenega oderuštva. Čeprav je zgrožen nad mislijo o umoru nadaljuje previdno načrtovanje, a ga ne dokonča. Po zastavitvi očetove ure se odpravi domov, a ga pot po naključju privede do taverne.

Drugo poglavje:
V taverni Raskolnikov spozna pijanca Marmeladova. Marmeladov se Raskolniku izpove, pove mu da ga je alkohol stal uradne službe, ki jo je dobil zelo težko prav tako pa je z njo vzdrževal svojo družino. Marmeladov se boji oditi domov k svoji nasilni ženi Katarini Ivanovni. Zaradi njegovih dejanj je bila njegova najstarejša hči Sonja prisiljena prevzeti vlogo prostitutke, da bi lahko njena družina preživela. Pet dni nazaj je ukradel družinski denar in se odpravil v taverno, kjer je ves denar zapil. Raskolnikov odpelje Marmeladova domov, kjer na lastne oči vidi revščino in nasilje. Čeprav si Razskolnikov ni mogel privoščiti, da bi dajal denar naokoli, to dobrodušno stori. Takoj po odhodu ga zapeče vest, da je pustil denar, ki ga sam nujno potrebuje in se mu porodi misel, da bi ga šel iskati. Raskolnikova privlačnost do trpljenja ga vedno vodi do tega, da razda vse, pa čeprav si tega sam ne more privoščiti. Njegova privlačnost do hladnega in odtujenega mu povzroča dvome v svoja dejanja in v njem vzbudi stanje utesnjenosti in stresa.

Tretje poglavje:
Bralec vidi Raskolnikova v njegih blodnjah nad katerim se tudi sam Raskolnikov zgraža. Zbudi ga služkinja Nastja, ki mu pove, da ga namerava lastnica njegove sobe ovaditi na policiji, ker Raskolnikov ne plačuje najemnine. Raskolnikov dobi materino pismo, v katerem je opisano kaj se je zgodilo z sestro Dunjo. Izvemo, da Dunja dela pri Svidrigajlovu, kateri jo je poizkušal zapeljati. Pogovor je slišala tudi njegova žena Marfa Petrova, ki Dunjo odpusti in o njej razširi slabe govorice. Svidrigajlov prizna da Dunja ni nič kriva in Marfa se Dunji opraviči in ji predstavi njenega sorodnika Pjorta Petroviča Lužina. Slednji jo zaprosi, a samo zato, ker si želi/potrebuje ženo, ki mu bo bila pokorna. Izve tudi, da se bodo kmalu preselili v St. Petersburg, kjer naj mi Dunja in Lužin živela skupaj - tega Raskolnikov ne sprejme z navdušenjem.

Četrto poglavje:
Raskolnikov misli, da se Dunja žrtvuje zanj in tega noče, da bi se sestra poročila z nizkotnim in egoističnem človekom, ki ga ne ljubi. Rodja odide na sprehod, kjer vidi opito deklico, katero zasleduje neznanec, ki jo namerava zlorabiti. Rodja pokliče policista, da bi odgnal neznanca. Ponudi mu njegov zadnji denar za pomoč in takoj za tem, ponovno obžaluje svoje dejanje. Splet dogodkov v zadnjih dveh dneh Rodjo pripeljejo do tega, da je čisto iz sebe in začne povezovati Dunjo s prostitucijo, ker se Dunja žrtvuje zanj. Sledi primerjava Dunjo s Sonjo. Na koncu poglavja se Rodja odloči obiskati svojega starega sošolca Razumihina.

Peto poglavje:
Raskolnikov se odloči, da bo obisk preložil na drug dan in gre v taverno. Po določenem času se odpravi v park kjer zaspi. Tam sanja, da je otrok in prikaže se mu dogodek iz otroštva v katerem je skupina opitih ljudi mučila do smrti ubogo kobilo. Takoj za tem se zbudi in odide domov. Po naključju na trgu sliši pogovor trgovcev in sestre Lizavjete o tem, da Lizavete naslednji dan ob 7 ne bo doma.

Šesto poglavje:
Rodja se odpravi domov, kjer se začenja spominjati pogovora študenta in mladega oficirja o umoru stare oderuhinje. S tem bi družbi morilec le koristil - bil bi junak in ne slab človek; teorija nadčloveka. Ko pride domov se uleže na zofo, kjer celo uro premišljuje o umoru in nato pa zaspi. Njegov spanec je bil dolg in težak. Ko se zbudi ugotovi, da je spal predolgo in pohiti s pripravami na umor. Naredi si zanko v obleki, kamor spravi sekiro in pripravi zastavek. Vse skupaj je zelo dobro načrtoval, a njegovo načrtovanje je trajalo predolgo. Na poti do starkinega stanovanja pobere v hišnikovi sobi sekiro. Zamudi in pride do stanovanja šele ob pol osmih, kjer potrka na vrata in starka mu odpre.

Sedmo poglavje:
Rodja ubije starko in njeno sestro, ki se je med umorom že vrnila v stanovanje. Pobere nekaj denarja in nakita ter se odpravi iz stanovanja. Med potjo ga skoraj odkrijejo a se mu posreči izmuzniti.

Drugi del

Prvo poglavje:
Rodja pride domov kjer zaspi in se kasneje zbudi in ugotovi, da ni skril sledove umora in ukradene stvari. Skrije jih v luknjo v steni. Za tem ponovno zaspi. Zbudita ga Nastja in policist, ki mu je prinesel poziv za na sodišče. Rodja je mislil, da so ga že odkrili in ko ugotovi, da ne gre za umor si zelo oddahne. Odide na policijo kjer sliši pogovor o umoru, zavoha barvo in se onesvesti. Zave se nekoliko kasneje in je še bolj v skrbeh, da ga bo nekdo posumil o umoru. Vrne se domov kjer se odloči da bo denar skril drugam. Odide na pot in denar skrije pod velik kamen v zapuščeni stavbi.

Drugo poglavje:
Odpravi se Razumihinu, a zaradi njegovega blodnega stanja ne izpolni zadanega načrta. Vrne se domov in na poti ga skoraj povozi kočija. Obleži na tleh in gospa na kočiji mu da denar. Rodja se zgrozi nad mislijo da dobi denar in ga vrže stran. Ko pride domov zaspi in ponovno sanja grozne sanje. Čez nekaj časa ga obišče Nastja, ki ugotovi, da je Rodja zbolel. Rodja se zaradi prevelikega stresa zapade v več dnevni spanec.

Tretjo poglavje:
Ko se zbudi opazi, da zanj skrbi Razumihin. Nato pride neznanec, ki mu da 35 rubljev od njegove mame. Nato ponovno zaspi. Med tem mu Razumihin nakupi novo obleko.

Četrto poglavje:
Zdravnik Zosimov pride pogledati, kako napreduje Rodjino zdravje. Zraven pride tudi Porfirij Petrovič ( vodja preizkave umora). Zosimov in Razumihin se pogovarjata o dveh pleskarjev, s tem pa vzbudita Rodjino zanimanje za pogovor. S tem ne posumi v Rodjino zanimanje za umor a le za napredek pri njegovi bolezni.

Peto poglavje:
Lužin se želi sestavi z Rodjo. Lužin se do Rodje obnaša zvišano. Rodja se pritožuje nad njim, da kako lahko da takšno zanikrno stanovanje Dunji in njegovi mami in ga obtoži, da poizkuša v Dunji vzbuditi občutek čpodrejenosti. Lužin obtoži Rodjino mamo, da je v pismu narobe razložila njegove namene z Dunjo. Rodjo to zelo razjezi. Zaradi burnih pogovorov med Rodjo in Lužinom se hoče Petrovič odpraviti nazaj na policijsko postajo, vendar ga zaustavi Zosimovo vprašanje. Od tu Rodja izve, da Petrovič zaslišuje vse zastavljalce in da bo tudi on moral priti na policijo na razgovor in pol njegove zastavke.

Šesto poglavje:
Rodja odide na sprehod in po naklučju zaide v taverno. Zaprosi za časopis. Med tem ko bere časopis, spozna Zametova, ki dela na policiji. Začneta se pogovarjati o umoru. Zametov omeni, da je bil umor izpeljan amatersko. Rodja se vidno razjezi in poziva Zametova, da mu pove, kako bi bil popolno izpeljan umor in kako naj bi skril ukradene stvari. Ironično je to, da je Rodja natanko tako izpeljal umor, kakor naj bi bil popoln umor. Rodja ponovno izove Zametova in mu reče: »Kaj pa če sem jaz morilec?« Zametov je začuden a nato mu reče, da ga poskuša samo zavesti. Po tem dogodku Rodja odide na kraj zločina. Na koncu je Rodja pripravljen priznati umor policiji.

Sedmo poglavje:
Na poti na policijo Rodja vidi, kako kočija povozi Marmeladova. Takoj da poklicati zdravnika in pove, da ga bo on plačal, nato pa Marmeladova odpeljejo domov. Marmeladov se na smrtni postelji poizkuša opravičiti družini. Domov se je v tem času tudi vrnila Sonja, ki je vse to opazovala. Rodja da Sonji denar za očetov pogreb, ki ga je bil dobil od mame. Ko se vrne domov, ga doma že čakata Dunja in njegova mati.

Tretji del

Prvo poglavje:
Začne se pogovor med Dunjo, Rodjo in materjo v katerem Raskolnikov takoj nasprotuje poroki med Dunjo in Lužinom. Razumihin ponudi svojo pomoč, nad katero sta Dunja in mati zelo veseli. Razumihin je na nek način zaljuben v Dunjo.

Drugo poglavje:
Zdravnik pove, da se Rodjino zdravstveno stanje izboljšuje. Razumihin odide k Dunji in njeni mami, da se pogovori o dogodkih, ki so se zgodili v zadnjih dveh letih. Pokažeta mu Lužinovo pismo, v katerem Lužin zahteva, da se Raskolnikov ne udeleži njihovega prvega srečanja. Mati se vrne k Rodji in, ko ga vidi je zaskrbljena nad njegovim zdravjem.

Tretje poglavje:
Rodjino stanje se izboljša in mati je zelo vesela. Raskolnikov vztraja pri tem, da se Dunja ne poroči z Lužinom. Postavi ultimat. On ali Lužin! Dunja se ne strinja s tem in si izmisli opravičilo zakaj se hoče poročiti z Lužinom in zato Raskolnikov umakne svoj ultimat in ji pove, da se lahko poroči s komerkoli. Dunja pokaže Rodji Lužinovo pismo.

Četrto poglavje:
Sonja pride v Rodjinovo stanovanje, da ga povabi na očetov pogreb. Postane jo sram, saj ugotovi da ji je Rodja verjetno dal ves svoj denar. Dunja in mati odideta in Raskolnikov pove Razumihinu, da se želi sestati z Petrovičem. Razumihin in Sonja odideta. Pomembno je tudi to, da na koncu poglavja Svidrigajlov išče Rodjo.

Peto poglavje:
Raskolnikov pove Petroviču, da je imel pri oderuhinji zastavke, kateri niso bili veliko vredni, a zelo pomembni zanj. Petrovič da Rodji vedeti za njegovo bolezen, za sestanek z Zametovom in njegovo prisotnost na Marmeladovem pogrebu. Petrovič vpraša Rodjo o članku, katerega je Raskolnikov že pred nekaj časa anonimno objavil v časopisu in kaj je s to teorijo o nadčloveku mislil. Petrovič ga vpraša ali misli Raskolnikov zase, da je nadčlovek. Petrovič želi, da se Raskolnikov zareče in s tem izda.

Šesto poglavje:
Raskolnikov in Razumihin premlevata pogovor med Petrovičem in Rodjo, nato se Raskolnikov vrne v svojo sobo, kjer pogleda, če je kje slučajno pustil kak dokaz, ki bi ga bremenil umora. Ugotovi, da je vse pospravil. Med zapuščanjem stanovanja se pojavi tujec, ki mu trdi, da je Raskolnikov morilec. Raskolnikov je zelo razburjen in zmeden, saj ne ve kaj se je zgodilo. Po daljšem sprehodu se vrne v stanovanje kjer zaspi in sanja umor. Ko se zbudi ga pred vhodom čaka Svidrigajlov.

Četrti del

Prvo poglavje:
V prvem poglavju četrtega dela lahko opazimo, da imata Svidrigajlov in Raskolnikov nekaj skupnega. Raskolnikov ni tisti nadčlovek za katerega se je imel, ampak je Svidrigajlov tisti, ki bi lahko ubijal in ne tega obžaloval. Raskolnikov prepove Svidrigajlovu, približevanje Dunji, a on to vseeno stori. Svidrigajlov ponudi denar, z namenom, da se Dunja ne bi poročila z Lužinom.

Drugo poglavje:
Vsi skupaj prispejo na sestanek med (mati, Dunjo in Lužin). Poleg njih sta bila zraven še Raskolnikov in Razumihin. Lužin se razjezi zaradi prisotnosti Raskolnika, saj je izrecno zahteval, da naj ne pride zraven. Po dolgem prepiranju in žaljenju Dunja nažene Lužina za vedno in ga nikoli več noče videti. Ob stran se ji postavi Razumihin in tu vidimo, da je Razumihin najbolj pozitiven lik v romanu.

Tretje poglavje:
Raskolnikov ukaže Razumihinu naj poskrbi za njegovo sestro in mater.

Četrto poglavje:
Raskolnikov zapusti družino in odide k Sonji. Njegovo nesramno obnašanje do Sonje nas spomni na delo, ki ga je Dostojevski napisal že prej ( Podzemni mož). Ugotovimo lahko, da je to religiozni del romana. Sonja mu prebere Lazaretovo vstajenje iz Biblije in dogovorita se, da bosta skupaj šla skozi vse hude stvari. Raskolnikov pove Sonji kdo je zakrivil umor. Pove ji da je bil to on. Vse to je na drugi strani prisluškoval Svidrigajlov.

Peto poglavje:
Najbolj zanimiv del petega poglavja je bil pogovor med Petrovičem in Raskolnikom v katerem sta en drugega poizkušala pretentati. Petrovič prizna, da spoštuje Rodjo.

Šesto poglavje:
Eden od pleskarjev prileti v sobo in prizna umor starke. V tem trenutku je Raskolnikov zmeden in se odloči, da bo v življenju obrnil nov list.

Peti del

Prvo poglavje:
V tem poglavju Lužin nastavi Sonji past, da bi se maščeval Raskolniku.

Drugo poglavje:
Katarina Ivanovna gosti sedmino v čast njenem pokojnemu možu in s tem stori napako, ker vsi pridejo na sedmino in se zaplete v hud prepir z lastnico stanovanja Amalijo Ivanovno. Sledi pretep.

Tretje poglavje:
Sledi škandal, kjer Lužin obtoži Sonjo da mu je ukradla denar. Tukaj ga razkrije Lebezjatnikov in Lužin osramočen odide. Ko odide, Amalija Ivanovna ukaže Katarini, naj se odseli.

Četrto poglavje:
Raskolnikov razkrije vse podrobnosti Sonji in Sonja ga prosi, naj verjame v boga in moli za svoje grehe in odpuščenje. Raskolnikov zavrne njeno prošnjo.

Peto poglavje:
Lebeznjatnikov razkrije Sonji, da je Katarina Ivanovna na cesti brez denarja.

Šesti del

Prvo poglavje:
Razumihin se pogovarja z Raskolnikom o njegovem obnašanju do mame in Dunje. Raskolnikov ga prosi za njegovo skrb, ko ga ne bo več. Ko Razumihin odide, vstopi Petrovič. Raskolnikov izgubi strah do Petroviča.
Drugo poglavje:
Petrovič poskuša Raskolnika spraviti ob živce, obtoži ga umora in pove zakaj pleskar ni kriv in preden Raskolniku pove, da hoče, da on sam prizna dejanje na policiji poleg tega pa mu pove, da se ne boji, da bi zbežal ali storil samomor.

Tretje poglavje:
Raskolnikov išče Svidrigajlova in ga najde v taverni. Raskolnikov mu grozi naj ne išče Dunje in se med tem zelo razburi in zato poskuša oditi.

Četrto poglavje:
Svidrigajlov ga poizkuša pregovoriti da ostane. Začneta se pogovarjati o Dunji.

Peto poglavje:
Oba se razideta in Svidrigajlov se sreča z Dunjo, pove ji da je Raskolnikov ubil Lizaveto. Zaklene jo v stanovanje in ji grozi. Ko se ji poizkuša približati ga ustreli dvakrat in ne zadene. Ko se ji približa ga odrine in odide ven.

Šesto poglavje:
Svidrigajlov izroči Sonji denar in naredi samomor.

Sedmo poglavje:
Raskolnikov odide do Dunje in matere in prosi mater, da naj moli zanj. Preden odide se z Dunjo dolgo pogovarjata o trpljenju. Nato odide k Sonji.

Osmo poglavje:
Ko prispe k Sonji jo prosi za njen križ in pravi da ne bo šel k Petroviču, ampak bo priznal na križišču. A, ko se odpravi tam si premisli in odide na policijsko postajo in prizna umor.

Epilog

Raskolnikov je obsojen na 8 let zapora v Sibiriji in Sonja odide z njim. 2 meseca po Raskolnikovi obsodbi se Razumihin poroči z Dunjo. Sprva je Raskolnikov odtujen zapornik, a ko Sonja zboli ugotovi, da jo ljubi. Zopet dobi upanje v življenje.
(c) Boštjan,Jan,Luka in David
2006