meni
Projekt
Avtor
Roman
Povzetek
Vsebina
Osebe
Video
dostojevski
Rodion Raskolnikov:
Raskolinkov je glavna književna oseba romana in zelo zapleten lik. Je reven študent v stalnih dolgovih, z vsem srcem na stran ponižanih in razžaljenih; zlasti na stran trpečih, nedolžnih otrok, kajti predstavljajo mu čistost in dobroto, ki so jo odrasli izgubili. Neomadeževani in pravični svet otroške duše se razkriva tudi v Raskolnikovih sanjah, ko kot otrok joče, ko pobijajo nesrečnega konja. Sanje je doživel z dušo otroka, zato se zgrozi ob misli na krvavi načrt, ki ga je zasnoval. Raskolnikov je prizadet ob usodah nemočnih, tako je prizadet tudi ob usodi Sonje Marmeladove. Njena usoda ga spominja na usodo lastne sestre, ki se je, da bi njemu omogočila študij, poročila z bogatim, a nemoralnim človekom, ki ga ni ljubila. Raskolnikov zaradi lastnih koristi gotovo ne bi nikoli ubil človeka, niti v samoobrambi ne. Zločin zagreši zaradi ideje; ideje, ki si jo je - lačen, bolestno razdražen in zgrožen zaradi socialnega zla - domislil v svoji majhni sobici.

Lužin:
Lužin je nedvomno najbolj negativna književna oseba v Zločinu in kazni. Gleda le na lastne koristi in ne izbira sredstev pri svoji povzpetniški poti. Za ženo si želi lepo, a revno dekle, ki je že okusila pomanjkanje, in to zato, da bo vedno videla v njem dobrotnika in rešitelja. Sonjo poskuša osramotiti tako, da ji podtakne denar in jo obdolži kraje. Lužin je najznačilnejši predstavnik porajajočega se ruskega kapitalističnega razreda, zagovornik družbenih odnosov, ki jim je napovedal boj Raskolnikov. Dostojevski, ki so se mu pri portretiranju književnih oseb zdele najpomembnejše oči - te so zanj ogledalo duše - je pri Lužinu podrobno opisal le njegovo gizdalinsko zunanjost. Oči ne omenja, saj duše Lužin nima.

Porfirij Petrovič:
Porfirij je preiskovalni sodnik in je vse prej kot jasna književna oseba. Je dober psiholog in detektiv, ki zna razkrinkati Raskolnikova in ga pripraviti do tega, da se sam prijavi oblastem. Porfirij je nekakšen avtorjev glasnik, saj po pogovoru z Razkolnikom razkrije, kam lahko vodijo teorije, kakršna je ta, ki jo zagovarja Raskolnikov. Besednih dvobojev s Porfirijem se Raskolnikov boji, saj čuti, da ima opravka z bistrim, izkušenim in zvitim nasprotnikom. Pri Porfiriju nikoli ne veš, če govori resnico: da bi nasprotnika ujel v past, nenehno laže in se spreneveda. Pri izkoriščevanju duševnih stanj Raskolnikovega, je popolnoma brezčuten.

Aljona Ivanova:
Stara oderuhinja, ki živi skupaj s svojo polsestro Lizaveto. Raskolnikov si jo izbera za žrtev, ker se mu zdi, da je družbi popolnoma nekoristna. Še huje, s svojimi oderuškimi cenami onemogoča mnogim ljudem, da bi do konca izkorisitili svoj "potencial", torej bo njegov zločin samo izboljšal kvaliteto petrograjskega življenja.

Sonja Marmeladova:
Sonja v romanu predstavlja pozitiven in moder lik. Predstavlja osebo na katero se lahko zmeraj zanese, ji zaupa, kdorkoli, saj ve, da ga ne bi nikoli izdala, še več - vse bi naredila samo, da bi mu bilo lažje. Je tudi zelo verna, saj moli zvesto in pomaga drugim z branjem božje besede in predlogov, da se naj pokorijo bogu. Začne se prodajati kot prostitutka, da bi pomagala svoji mačehi in otrokom. Živi v popolni bedi, saj je njen oče pijanec, ki vedno porabi zadnje prihranke.
(c) Boštjan,Jan,Luka in David
2006